Yer: İstanbul Etiler! ‘Kiramı düzenli ödüyorum’ diyen kiracıya mahkemeden şoke eden karar

6970543ac202702b6e2858e5.jpg

Milliyet.com.tr/ÖZEL Mülk sahipleri ile kiracılar arasında kira ve tahliye uyuşmazlıklarına ilişkin dava süreçleri gündeme gelmeye devam ediyor. İstanbul Etiler’de bulunan dairesini 2006 yılında kiraya veren bir kişi sözleşme süresinin 10 yılı aşmasını gerekçe göstererek kiracısını çıkarmak istedi.

Bu süreçte evin aylık kira bedeli 60.000 TL olurken, mal sahibi kiracısını çıkarmak için bir ihtarname gönderdi. Söz konusu ihtarnameye kiracı cevap vermezken, ev sahibi 18.12.2024 tarihinde tahliye davası açtı.

Kiracı mahkemede, “Kiralarımızı düzenli ödüyorum ve kira sözleşmem yenilendi. Eve iyi bakıyorum, ödemelerimi aksatmıyorum. Açılan dava hukuki açıdan yetersizdir. Davanın reddine karar verilsin” dedi. Söz konusu davaya ilişkin mahkemeden dikkat çeken bir karar çıktı.

EV SAHİBİ 10 YILLIK KİRACISINI ÇIKARMAK İSTEDİ

Ev sahibi ile kiracı arasında yaşananları milliyet.com.tr’ye açıklayan Avukat Aylin Esra Eren şu ifadeleri kullandı: “İstanbul 5. Sulh Hukuk Mahkemesi, 10 yılı aşkın süredir aynı evde oturan kiracıya karşı açılan tahliye davasında önemli bir karara imza attı. Özellikle uzun süreli kiralamalarda ev sahiplerinin dava açmaktan çekindiği bir dönemde bu karar örnek teşkil etti.

Provokasyon ‘Sınır’ı aştı

Ev sahibi taşınmazını 1 Kasım 2006 tarihinde İstanbul Etiler’de kiraya verdi. Kiracının 10 yılı aşkın süredir aynı evde oturması nedeniyle ev sahibi, kira ilişkisinin sona erdirilmesini talep ederek hukuki süreç başlattı.

TBK 347’YE GÖRE İHTAR GÖNDERİLDİ

Süreçte ev sahibi, Türk Borçlar Kanunu’nun 347. maddesi kapsamında hareket etti. Kira sözleşmesinin uzama süresinin 10 yılı aşması nedeniyle kiracıya 1 Aralık 2022 tarihinde ihtarname gönderildi.

İhtarnamede, kira sözleşmesinin 1 Kasım 2023 itibarıyla sona erdirileceği ve kiralanan taşınmazın bu tarihten sonra teslim edilmesi gerektiği bildirildi. Ancak kiracı bu ihtara herhangi bir yanıt vermedi.

KİRACI İHTARNAMEYE CEVAP VERMEDİ, DAVA AÇILDI

Kiracının ihtara rağmen çıkmaması üzerine ev sahibi tarafı, 18 Aralık 2024 tarihinde Sulh Hukuk Mahkemesi’nde tahliye davası açtı. TBK 347. madde kapsamında 10 yıllık uzama süresinin dolması nedeniyle tahliye davası açıldı.

KİRACI, “KİRAMI DÜZENLİ ÖDÜYORUM, SÖZLEŞMEM YENİLENDİ” DEDİ

Kiracı açılan davaya ilişkin cevap dilekçesinde ‘kiralarımızı düzenli ödüyorum ve kira sözleşmem yenilendi. Eve iyi bakıyorum, ödemelerimi aksatmıyorum. Açılan dava hukuki açıdan yetersizdir. Davanın reddine karar verilsin’ dedi.

5 yıllık gelirini köyde 1,5 senede kazandı! Kurumsal hayatı bıraktı, en fazla 4 saat çalışıyor

MAHKEMEDEN KİRACIYA ŞOK TAHLİYE KARARI

Mahkeme, kira sözleşmesinin başlangıç tarihi olan 1.11.2006 itibarıyla 10 yıllık uzama süresinin dolduğunu ve ihtarnamenin de usulüne uygun şekilde yeni dönemden en az 3 ay önce tebliğ edildiğini değerlendirerek 20 Aralık 2025 tarihinde tahliye kararı verdi.

Bu noktada Bölge Adliye Mahkemesi kararlarında da vurgulanan üç temel koşulun önemine dikkat çekildi. Bunlar kira süresinin sona ermesi, 10 yıllık uzama süresinin dolması, uzama yılının bitiminden en az 3 ay önce bildirim yapılması oldu.

VEKALET ÜCRETİ VE HARÇ DA KİRACIYA YÜKLENDİ

Karar kapsamında mahkeme, kiracının ev sahibine 18 bin TL vekalet ücreti ödemesine ve ayrıca 5 bin 880 TL harç yatırılmasına hükmetti.

KİRACILAR İHTAR GELİNCE ‘YAPTIRIMI OLMAZ’ SANIYOR

Kiracıların çoğu gelen bu ihtarları ciddiye almıyor. “Kira sözleşmem var, devam ediyor” diye düşünüyorlar. Ancak usul kurallarına uyulması halinde mahkemeler 10 yılı aşan sözleşmelerde tahliyeye karar verebiliyor. Bu karar aynı zamanda istinafa açık bir karar, ancak usul açısından büyük bir hata bulunmadığı için kararın bozulması zor görünüyor.

10 yıllık uzama süresi nedeniyle tahliye kararı verilebilmesi için mutlaka kira süresinin sona ermesi gerekiyor, 10 yıllık uzama süresinin dolması gerekiyor ve en az 3 ay önceden kiracıya ihtarname gönderilmesi gerekiyor.”

Geri