Trump'tan Müslüman ülkelere İsrail talebi! İran savaşı sonrası asıl hedef belli oldu

Otomobil

Moderator
6a13d59fa15d66caecaa1cb5.jpg

ABD merkezli Axios’un haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump, İran savaşının sona erdirilmesine yönelik bir anlaşma sağlanması halinde birçok Arap ve Müslüman ülke liderinden İsrail ile normalleşme anlaşmaları imzalamalarını istedi.

Trump’ın İsrail ile Arap ülkeleri arasında yeni normalleşme anlaşmaları hedeflediğine yönelik mesajı, İran savaşı sonrasında Orta Doğu’da atmayı planladığı en büyük diplomatik adım olarak değerlendirildi.

6a13d398a15d66caecaa1cb1.jpg


TRUMP’IN ASIL HEDEFİ

Trump’ın asıl hedefinin Suudi Arabistan ile İsrail arasında tarihi bir normalleşme anlaşması olduğu vurguland
ı. Ancak bölgedeki mevcut siyasi atmosfer ve yaklaşan İsrail seçimleri nedeniyle kısa vadede ilerleme sağlanmasının oldukça zor olduğu ifade edildi.

Habere göre Trump, cumartesi günü (23.05.2026) Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Pakistan, Türkiye, Mısır, Ürdün ve Bahreyn liderleriyle İran’la yürütülen süreç hakkında bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

ABD’li yetkililerin aktardığına göre, İran savaşına daha sert yaklaşan liderlerden biri olarak görülen BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid de dahil olmak üzere birçok lider sürece destek verdi.

Görüşme hakkında bilgi sahibi bir ABD’li yetkiliye göre Trump, liderlere daha sonra İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüşeceğini söyledi ve yakın gelecekte Netanyahu’nun da aynı görüşmede yer almasını umduğunu ifade etti.

TRUMP'TAN İSRAİL TALEBİ

İki ABD’li yetkilinin aktardığına göre Trump, İran savaşının sona ermesinin ardından henüz İbrahim Anlaşmaları’na katılmayan veya İsrail ile resmi ilişkisi bulunmayan tüm ülkelerin İsrail ile normalleşmesini beklediğini söyledi.

Özellikle İsrail ile diplomatik ilişkisi bulunmayan Suudi Arabistan, Katar ve Pakistan liderlerinin bu talep karşısında şaşkınlık yaşadığı belirtildi. ABD’li yetkililerden biri, “Hatta görüşmede bir süre sessizlik oldu. Trump da şakayla karışık hala hatta olup olmadıklarını sordu” dedi.

Trump’ın daha sonra danışmanları Jared Kushner ve Steve Witkoff’un önümüzdeki haftalarda bu konuda temaslarda bulunacağını söylediği aktarıldı.

Trump, Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Alıntı Metni

Trump ayrıca bir gün İran’ın da İbrahim Anlaşmaları’na katılabileceği fikrini gündeme getirdi.

6a13d3c2a15d66caecaa1cb3.jpg


NETANYAHU’NUN ELİ KOLU BAĞLI

Öte yandan, İsrail Kanal 13 televizyonu
, ismini açıklamadığı kaynaklara dayandırdığı haberinde Netanyahu'nun, kapalı kapılar ardındaki kabine toplantılarında ABD ve İran arasındaki muhtemel anlaşmayla ilgili endişesini dile getirdiği ve İsrail'in "şu anda Trump'ın kararlarını etkileyecek manevra alanına sahip olmadığını itiraf ettiği" ifade edildi.

Haberde, İsrail güvenlik kabinesinin bu akşam da toplantılarını sürdürdüğü, İsrail güvenlik teşkilatında ise olası mutabakatın İran rejimine "dokunulmazlık" vereceği korkusuyla teyakkuzda kaldığı kaydedildi.

Anlaşmayı başarısızlığa uğratabilecek tek kişinin İran lideri Mücteba Hamaney olduğu savunuldu.

RUBİO’DAN ANLAŞMA AÇIKLAMASI

Ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran ile savaşı sona erdirmeye yönelik bir anlaşmanın ‘bugün’ sağlanabileceğini söyledi. Rubio ayrıca İsrail’in kendini savunma hakkına sahip olduğunu vurguladı.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan'dan Türkiye'ye teşekkür! Ahılkelek-Kars demir yolu adımı
Türk Dünyası’ndan 'Uzay Vatan' hamlesi! 'Yeni bir boyut getirecek'
 
Geri
Üst