Sıfır Atık Festivali başlıyor

Magazin

Moderator
6a1a0ab1462b1286b33ebc2a.jpg

Meltem Güneş / ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın Onursal Başkanı olduğu, ulusal ve uluslararası alanda çalışmalarını sürdüren Sıfır Atık Vakfı’nın koordinasyonunda gerçekleştirilecek Sıfır Atık Festivali için geri sayım başladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın da omuz vereceği festival, İstanbul’daki Atatürk Havalimanı’nda 4-7 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek.

180 ülkeden katılım

Festival, etkinliğin halka açık boyutunu öne çıkaracak; sergiler, atölye çalışmaları, kültürel etkinlikler ve etkileşimli öğrenme alanları gibi erişime açık etkinlikleri kapsayacak. İstanbul Sıfır Atık Haftası’nın merkez etkinliği ise “Sıfır Atık Forumu 2026” olacak. Forum, Türkiye’nin ev sahipliğinde Antalya’da yapılacak BM İklim Değişikliği Konferansı’na (COP31) destek veren, Antalya’ya giden yol üzerinde eşgüdümün hızlandırılması, ortaklıkların güçlendirilmesi ve uygulamaya hazırlığın artırılmasını amaçlayan bir zirve olacak. Foruma, 180’den fazla ülkeden 5 bini aşkın üst düzey katılımcı, 120’nin üzerinde bakan ve 200’den fazla belediye başkanı katılacak.

Bakanlar oturumu

Sektörel yol haritaları için üç Yüksek Düzeyli Bakanlar Oturumu düzenlenecek. Tarım ve Orman Bakanları Oturumu’nda gıda kaybı ve israfının azaltılması, su verimliliği ve havza bazlı yönetim, orman varlığının korunması ve karbon yutak alanları, tarımsal üretimde döngüsel model uygulamaları masaya yatırılacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanları Oturumu’nda yenilenebilir enerji yatırımları ile atık azaltımı arasındaki ilişki, enerji üretim süreçlerinde döngüsel ekonomi uygulamaları, kritik hammaddelerde kaynak verimliliği ve enerji güvenliği ile sürdürülebilirlik dengesi ele alınacak.

Emine Erdoğan’dan çağrı

Emine Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, “Sıfır Atık Festivali, güçlü bir farkındalık hareketi. ‘Enerjide Verimlilik, Gelecekte Dönüşüm’ temasıyla hayat bulan festival; geleneğin birikimini geleceğin ihtiyaçlarıyla harmanlayan, her yaştan insanı ortak bir sorumluluk etrafında buluşturan anlamlı bir adım. Daha yaşanabilir bir dünya için tüm vatandaşlarımızı, bu dönüşüm hareketinin bir parçası olmaya davet ediyorum” çağrısında bulunmuştu.

Geri