Son dakika... İran hava sahasını kapattı

Teknoloji

Moderator
69681d8fa93cac106636149b.jpg

İran, 14-15 Ocak'ta ülkenin hava sahasını kapattığını bildiren NOTAM (Havacılara Bildiri) yayınladı.

NOTAM'da "Tahran uçuş bilgi bölgesi sivil geliş-gidiş uçuşları hariç tüm uçuşlara kapalıdır. Tahran uçuş bilgi bölgesindeki uçuşlar için İran Sivil Havacılık Kurumu'ndan önceden uçuş izni alınması gerekmektedir." bilgisi verildi.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, 'Bugün ve yarın hiç idam olmayacak' açıklamasını yaptı.

ASKERİ OPERASYON SORUSUNA TRUMP'TAN YANIT

İran’a karşı askeri harekat ihtimali sorulduğunda Trump, sürecin takip edildiğini belirterek, "Şu anda izliyoruz. İdamların yaşanmamasını umuyoruz. Şu aşamada askeri harekat gündemde değil. Süreci bekleyip göreceğiz" dedi. Trump ayrıca, "Herkes bugün çok sayıda infaz yapılacağından bahsediyordu. Bize idam olmayacağı söylendi. Bu çok önemli" ifadelerini kullandı.

69682369a93cac10663614aa.jpg

TRUMP 12 GÜN SAVAŞI ÖNCESİ DE YUMUŞAK BİR AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Çanakkale Onsekiz Mart Üni. Öğr. Üy. Dr. Ufuk Necat Taşçı, CNN Türk canlı yayınında yaptığı değerlendirmede şunları söyledi;
Bir rasyonalite ummamamız gerekiyor. 12 Gün Savaşı'nın bir öncesinde hemen Trump kalkıp tekrar yumuşak bir açıklama yapmıştı. 'Tamam, anlaşma sağlandı' gibi açıklarken bir anda bombaladığını gördük Amerika'nın. O yüzden şu anda olanlardan ve bu gece olacaklarda bir rasyonalite aramak çok zor, çünkü biz açık kaynaklığa hareket eden insanlarız.

Bu işin arka plandaki, kapalı kapılar ardında yapılan görüşmelerinde ne gibi mutabakatlar ve ne gibi karşılıklı talepler olduğunu bilmiyoruz. Ancak bu iş evet, bir saldırıyla olur. Bir de olası bir provokasyona karşı anlık geçici bir önlem olarak da alınabilir. Bu da ihtimal dahilinde. Dolayısıyla bunların hepsini bekleyeceğiz.

Ama şu an için rejimin kendisinin tasfiye olduğu bu aşamada şunu görmemiz lazım. Başladığım noktada bitireyim. Kainatta her şey zıttıyla kaimdir demiştim. Ben, 'Özellikle İran vurulacak olursa, Gazze'de ateşkes başlayacak demektir' demiştim. Şu an buraya geldik. Ben bunu neden söyledim? Netanyahu kendisinle 'bir çıkış' arıyor. Amerika'nın bunu İran üzerinden mi, Hizbullah üzerinden mi vereceğini göreceğiz.

Aynı şekilde İran'da da rejim şu anda Netanyahu hükümetinin dağılması durumunda zaten bugüne kadarki meşruiyetini zor sağlamıştı. Biliyorsunuz 12 Gün Savaşı ile çok kırılgan bir denge sağlanmıştı rejim ve halk arasında uzun yıllar sonra. Şu anda tekrar bir meşruiyet zemini oluştu. Dolayısıyla muhalefetin de tek bir ses olmadığı bu coğrafyada şu an durum birazcık karışık ama bizim gördüğümüz kadarıyla arka planda ilerleyen Türkiye'nin ve Müslüman ülkelerin, Körfez ülkelerinin işlettiği bir mekanizma var. Trump da bu işi çok büyümeden belki göstermelik bir operasyonla, İsrail'e de hayat öpücüğü olacak bir operasyonla götürmeye de ikna olabilir. Ama son dakikasına kadar da hiç bilemeyeceğiz bunu.

Hakimin sorusu ağlattı! Ufuk Bayraktar mahkemede aylık gelirini açıkladı

Geri