Dünyadan Haberler
Moderator
ABD’nin Venezuela’ya düzenlediği operasyon ve Devlet Başkanı Nicolás Maduro’nun tutuklanması, uluslararası gündemde geniş yankı uyandırdı. Yetkililer ve uzmanlar, operasyonun arka planında Venezuela’nın sahip olduğu devasa petrol rezervlerinin bulunduğunu belirtiyor.
Venezuela, yaklaşık 303 milyar varillik petrol rezerviyle dünya genelinde birinci sırada yer alıyor. Ülke ayrıca doğalgaz rezervlerinde dünya sekizincisi, yaklaşık 7 bin ton altın ve 1 milyon karatlık elmas rezervine sahip. Söz konusu zenginlikler, ABD’nin bölgeye yönelik operasyonlarını stratejik açıdan açıklayan faktörler arasında gösterildi.
Peki dünyanın petrol zengini ülkeleri hangileri?
İşte ABD'nin Venezuela müdahalesi sonrası merak edilen liste...
1. VENEZUELA – 303 MİLYAR VARİL
Dünyanın en büyük petrol rezervine sahip, ayrıca doğalgaz, altın ve elmas kaynaklarıyla stratejik önemde.
2. SUUDİ ARABİSTAN – 267 MİLYAR VARİL
OPEC’in lider ülkesi, küresel petrol fiyatlarını etkileyen büyük üretici.
3. İRAN – 155 MİLYAR VARİL
Ambargolara rağmen önemli üretici, rezervler ağırlıklı olarak Huzistan ve güneybatıda.
4. KANADA – 170 MİLYAR VARİL
Alberta’daki petrol kumları sayesinde büyük rezerv; üretimde Kuzey Amerika’nın önde gelen ülkelerinden.
5. IRAK – 145 MİLYAR VARİL
Güney ve kuzey yataklarıyla zengin rezerv, uzun süreli savaş ve istikrarsızlık nedeniyle üretim potansiyeli tam kullanılamıyor.
6. BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ – 113 MİLYAR VARİL
Günde 3 milyon varilden fazla üretim yapıyor, dünyanın büyük petrol ihracatçılarından.
7. KUVEYT – 101 MİLYAR VARİL
Dünyanın ikinci büyük konvansiyonel petrol sahası Burgan’a sahip.
8. RUSYA – 80 MİLYAR VARİL
Avrupa pazarını kaybetmesine rağmen Asya’ya yöneliyor, yaptırımlar üretim ve ihracat stratejilerini etkiliyor.
9. ABD – 55 MİLYAR VARİL
Teksas, Kuzey Dakota ve Alaska’da üretim yapıyor; 2006-2023 arasında üretimde artış sağladı.
10 . LİBYA – 48 MİLYAR VARİL
Rezervlerin çoğu 1950’lerde keşfedildi; petrol ülke ekonomisinin temel kaynağı.
NE OLMUŞTU?
Venezuela'nın başkenti Caracas'ta dün yerel saatle 02.00 civarında patlama ve uçak sesleri duyulmuştu.
Venezuela yönetimi, patlamaların ardından ABD'yi ülkenin çeşitli bölgelerinde sivil ve askeri tesislere saldırı düzenlemekle suçlamıştı.
ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya karşı büyük çaplı bir saldırı düzenlendiğini, Maduro ile eşinin ülke dışına çıkarıldığını duyurmuştu.
ABD Adalet Bakanı Pam Bondi de Maduro ve eşi Cilia Flores hakkında ABD'de suç duyurusunda bulunulduğunu, Maduro'ya "uyuşturucu terörizmi, kokain kaçakçılığı, ABD'ye karşı makineli tüfek ve yıkıcı cihazlara sahip olma" suçlamalarının yöneltildiğini açıklamıştı.
Venezuela yönetimi, ABD'nin kınanması için uluslararası topluma çağrıda bulunmuş, bazı ülkeler saldırıyı eleştirirken, açıklamalarıyla ABD'ye destek verenler de olmuştu.
Maduro operasyonu sonrası Rusya ve Çin senaryoyu yazdı! 'Yeni dünya düzeninin başlangıcı'
Maduro operasyonu sonrası milyar dolarlık plan! Trump'ın petrol oyunu açığa çıktı