Meyvelerin rengi besin değerleri hakkında ne söylüyor?

Yasam

Moderator
Meyvelerin rengi besin değerleri hakkında ne söylüyor?

Meyveler, söz konusu olduğunda, renk estetikten daha fazlasıdır. Meyvelere kırmızı, turuncu, mor veya yeşil tonlarını veren pigmentler genellikle fitonutrient adı verilen faydalı bitki bileşiklerine bağlıdır. Peki, meyvelerin rengi besin değeri hakkında ne söylüyor?

YIEA5Rfmp0WpIuMnczZ0cQ.jpg

Sağlığınıza dikkat ederken gözlerinizi de doyurmak söz konusu olduğunda, rengarenk meyvelerle dolu bir tabaktan daha iyisi yoktur! Birkaç kırmızı elma seçin, birkaç sarı muz alın, yanına birkaç kivi koyun, portakal ve greyfurtla biraz narenciye büyüsü katın ve rengarenk meyvelerle tamamlayın.
w6V_huTLX0KlvXNlEqvcFQ.jpg

Bu meyveler ne kadar parlak olsalar da, sağlık açısından da çok faydalıdırlar. Peki, bir meyvenin renginin sağlık gücü hakkında size ne anlattığını hiç merak ettiniz mi?Meyvelerin canlı renkleri sadece gösteriş için değildir: İçerdiği fitonutrientler ve antioksidanlara işaret eder.Meyveler (ve sebzeler) söz konusu olduğunda, renk estetikten daha fazlasıdır; bir sinyaldir. Meyvelere kırmızı, turuncu, mor veya yeşil tonlarını veren pigmentler genellikle fitonutrient adı verilen faydalı bitki bileşiklerine bağlıdır. Harvard Health'in ortaya koyduğu gibi, bu bileşikler vücudunuzda antioksidan, iltihap giderici, vitamin veya öncü olarak ve hastalıklara karşı koruyucu olarak görev yapar. Araştırmalar ayrıca, daha koyu ve daha canlı renklere sahip meyvelerde genellikle bu koruyucu bileşiklerin daha yüksek konsantrasyonlarda bulunduğunu göstermektedir.
AV1B07Pv5Ue1QBmxrOBbpw.jpg

Meyvelerdeki (ve sebzelerdeki) her renk grubu farklı bir şey getirir.Örneğin, kırmızı, mor veya mavi meyveler genellikle serbest radikalleri nötralize eden ve oksidatif stresi azaltan antioksidan görevi gören antosiyaninler ve diğer flavonoidler içerir.Karotenoidler (beta-karoten, likopen ve lutein gibi) genellikle sarı, turuncu veya kırmızı renkleri verir ve A vitaminine dönüşebilir veya göz, cilt ve bağışıklık sağlığını destekleyebilir.Yeşil meyveler genellikle klorofilin yanı sıra lutein, zeaksantin gibi fitonutrientler ve detoksifikasyon ve hücre koruması için yararlı indol veya izotiyosiyanatlar gibi bileşikleri barındırır.
wH1Ai3WzUEOWhiK9WjXwyQ.jpg

2019 tarihli bir inceleme , net bir bağlantı olduğunu gösterdi: Antosiyaninler (koyu kırmızı, mor, mavi) açısından zengin meyve ve sebzelerin genel antioksidan kapasitesi daha yüksek olma eğilimindedir. Bu, güçlü renkli meyveler yediğinizde, muhtemelen daha fazla koruyucu bileşen aldığınız anlamına gelir.İşte meyvelerinizin renklerinin besin değerleri hakkında neler söyleyebileceği ve neden çeşitliliği hedeflemeniz gerektiği konusunda bir özet: "Gökkuşağını yiyin.
A2X_HR72pUKw59F9CKPWzA.jpg

Kırmızı meyveler renklerini esas olarak likopen, antosiyaninler, flavonoidler ve ilgili karotenoidlerden alır. Bu bileşikler serbest radikalleri nötralize etmeye, oksidatif strese karşı korumaya ve kalp ve damar sağlığını desteklemeye yardımcı olur.Bu tür meyvelere örnek olarak çilek, karpuz, kırmızı elma, kiraz, nar, kırmızı üzüm ve ahududu verilebilir. Kırmızı meyvelerin kalp sağlığını, cilt korumasını ve göz sağlığını desteklediği düşünülmektedir.
WZdxVHgBL0K6k3JdPVaK4A.jpg

Turuncu ve sarı meyveler renklerini beta-karoten, alfa-karoten, beta-kriptoksantin ve lutein/zeaksantin gibi karotenoidlerden alır. Bunlar vücutta A vitaminine dönüştürülür veya A vitaminini destekler; bu da görme, bağışıklık sistemi ve sağlıklı cilt için çok önemlidir.Bu tür meyvelere iyi örnekler arasında mango, portakal, papaya, kayısı, sarı şeftali, ananas ve sarı kavun bulunur. Ayrıca iltihap giderici etkileri vardır ve kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilirler.YEŞİL MEYVELERYeşil meyveler klorofil, indol, izotiyosiyanat ve sıklıkla lutein/zeaksantin ve folat (B9 vitamini) içerir. Bu bileşikler detoksifikasyonu, damar sağlığını, hücre onarımını ve kanser savunma mekanizmalarını destekler.Bu tür meyvelere örnek olarak kivi, yeşil elma, üzüm, avokado, guava, kavun ve yeşil armut verilebilir. Birçok yeşil meyve aynı zamanda iyi lif, potasyum ve K vitamini sağlar ve sağlıklı kan basıncını destekler.
WDEUFLILdEalfM76VhgxDA.jpg

Mor ve mavi tonları antosiyaninler, resveratrol, proantosiyanidinler ve diğer flavonoidlerden gelir. Bunlar, beyin fonksiyonlarını, hafızayı, damar akışını desteklediğine ve yaşlanma süreçlerini yavaşlattığına inanılan güçlü antioksidanlardır.Bu tür meyvelerin tipik örnekleri yaban mersini, böğürtlen, üzüm, erik, mürver ve mor incirdir. Çalışmalar, antosiyaninleri bilişsel sağlığın iyileştirilmesi, oksidatif stresin azaltılması ve kardiyovasküler hastalık riskinin düşürülmesiyle ilişkilendirmektedirBEYAZ SOLUK MEYVELERBeyaz, soluk veya kahverengi meyveler genellikle flavonoidler, allisin, kuersetin, resveratrol veya kükürt bileşikleri içerir. Bunlar kolesterol kontrolünü, kan basıncını düzenlemeyi destekleyebilir ve antimikrobiyal veya antiviral etki sağlayabilir.Bu tür meyvelere örnek olarak muz, armut, beyaz şeftali, liçi, hurma, sapodilla ve bazı kavun veya elma etli çeşitleri verilebilir. Bazı beyaz veya açık kabuklu meyveler ayrıca potasyum, lif ve sindirim sağlığını destekleyen bileşikler içerir
F6myxjOhYU2lgJHk573_eA.jpg

Tek bir renk size her şeyi vermez. Fitonutrientler farklı çalıştığı için, yalnızca tek bir renge odaklanmak diğer faydaları kaçırmak anlamına gelir. Klinik incelemeler, kırmızı, yeşil, turuncu, mor ve soluk tonları içeren çeşitli ve renkli beslenmenin kalp hastalığı, diyabet ve bazı kanser türleri gibi kronik hastalık riskinin daha düşük olmasıyla daha güçlü bir şekilde bağlantılı olduğunu göstermektedir. Yani, "Gökkuşağını ye!" Ayrıca, birçok fitonutrient meyvelerin kabuğunda veya kabuğunda yoğunlaşmıştır. Soymak faydalarını azaltır. Bu nedenle, yıkayıp yenilebiliyorsa kabuğuyla birlikte tüketin (örneğin elma, erik). Ayrıca, aşırı olgunlaşmış meyveler renk yoğunluğunu ve bazı antioksidanları kaybedebilir; uygunsuz saklama (ısı, ışık) fitonutrientlerin bozulmasına neden olabilir.
 
Geri
Üst