Teknoloji
Moderator
Kurtulmuş, özetle şunları söyledi:
BAYRAMDAN SONRA GÜNDEME GELİR: (Terörsüz Türkiye yasaları) Komisyon raporu her şey değil ama bir yol haritası mahiyetinde. Bundan sonra süratle yasalaşma safhası gerekiyor. Bayramdan sonra gündeme gelir diye düşünüyorum.
KİRİTİK EŞİK VAR: Raporda ‘kritik eşik’ meselesi var. Yasal düzenlemelerin yapılabilmesi için örgütün silahları bıraktığının ve kendini feshettiğinin devletin güvenlik birimleri tarafından tespit edilmesi bir ön şart olarak ortaya kondu.
CEZA ORTADAN KALKMAYACAK: Feshettiğinin tespiti ve tescili sağlandıktan sonra PKK, münfesih örgüt haline dönmüş oluyor. Dolayısıyla burada başka bir hukukun uygulanması lazım. Suça karışmış, karışmamış gibi ayrımları yapmadan söylüyorum; herhangi bir örgüt üyesinin hiçbir adli kaydı olmasa bile gelip müracaat ettikten sonra mutlaka onlarla ilgili bir mahkeme kaydının olması, şartlı salıverilme şartlarından istifade edecekse de o şekliyle istifade etmesi konusunda bir mutabakat ortaya çıktı. ‘Af’ algısı olmaması dediğimiz de budur. Yani herhangi bir ceza ortadan kaldırılmayacak ama insanların ben örgüt üyeliğinden vazgeçtim diye geldiği zaman onun da kaydının yapılarak birtakım infaz imkanlarından istifade edilerek salıverilmesi mümkün hale getirilebilir.
YÖNLENDİRMEK KOLAY DEĞİL: (İran savaşı ve PJAK’ın durumu) Gelişmelere bütünüyle hakim olmamız, yönlendirmemiz kolay değil ama Türkiye olarak bunların hepsini çok dikkatli ve detaylı şekilde çalışıyoruz; takip ediyoruz. En önemli avantajlarımızdan birisi, Suriye’deki entegrasyon sürecinin fevkalade olumlu seyretmesi. Ümit ederim ki bozulmadan o süreç devam eder. Bu meseleye sadece örgüt üzerinden de bakmamak lazım. Kürt halkının yönünün Türkiye’ye dönmesini, Ankara’ya ve İstanbul’a dönmesini sağlayacak bir gelişme olarak bu süreci değerlendirebiliriz.
BOL ZAMANIMIZ YOK: Önceki süreçlerde devlet tek bir siyasal akılla ortaya çıkmadı. Bu sürecin en önemli artılarından birisi, devletin bütün kurum ve kuruluşları büyük bir eş güdüm içerisinde. Daha da önemlisi konu, hiçbir zaman Meclis zeminine taşınmamıştı, ilk defa Meclis zeminine taşındı. Rapor ortaya çıktıktan sonra da hemen hemen endişelerin büyük bir kısmı ortadan kalktı. İran, Suriye ve bölgedeki diğer gelişmelere baktığımızda her an çok kırılgan bir sürecin içinde olduğumuz aşikâr. Elimizin çok rahat olduğu bol bir zamanımız yok. Hızlı bir şekilde bu süreci, ortaya çıkan müşterek istikamette sonlandırmamız lazım.
ŞAHSA DÖNÜK DÜZENLEME OLMAYACAK: Yapılacak düzenlemelerin hiçbirisi belli bir şahsa dönük düzenleme olmayacak. Cumhuriyet tarihimizin belki de en önemli sorununu ortadan kaldıracak ve örgütün hakikaten tamamıyla tasfiye olmasını sağlayacak düzenlemeler olacak.
‘Raporda umut hakkı yok’
UMUT HAKKI: Bizim hukuk sistemimizde umut hakkı diye bir şey yok. Raporda da umut hakkıyla ilgili bir başlık söz konusu değil. Burada infazla ilgili birtakım düzenlemeler yapılabilir.
‘İç kalemizi tahkim edeceğiz’
HIZLI BİR ŞEKİLDE YAPMALIYIZ: Ne yapmak gerekiyorsa hızlı bir şekilde yapmak lazım. Zaman zaman emperyalizmi koltuğunun altına almış, zaman zaman emperyalizmin koltuğunun altına girmiş Siyonizm de çok açık bir şekilde son kozlarını oynamaya başladı. Bunu görmeden bu bölgede siyaset yapmak saflıktır. Artık son vuruşunu yapmayı gündeme getirdi. Büyük İsrail projesinde esas yutulması gereken ana gücü Türkiye’dir. Bunu görüyorsak, biliyorsak iç kalemizi tahkim edeceğiz.
HUKUKİ DURUMLARI ORTAYA KONULACAK: (Yasal düzenlemenin içeriği ne olacak?) Partilerin kendi çalışmalarını olgunlaştırması ve ondan sonra bir masanın etrafında buluşup bu olgunlaştırılan çalışmalar üzerinden bir müzakere sürdürülebileceğini ifade ediyorum. Müstakil ve geçici bir yasa. Diğer örgütleri kapsaması için onların da ‘silahımızı bırakıyoruz’ demesi lazım. Temel mesele, sürecin içerisinde hukuki düzenlemelerle birlikte örgüt elemanlarının hukuki durumlarının ortaya konulmasıdır.
‘İran’ın bir milli menfaati yok’
HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALIYORUZ: (İran’daki gelişmeler süreci etkiler mi?) Etkilemeyeceğini düşünüyorum çünkü her türlü tedbiri alıyoruz.
İRAN BİZ YAPMADIK DİYOR: (Türkiye’ye fırlatılan füzeler) Bir daha düşmeyeceğinin güvencesi yok ama İranlılar ‘Biz yapmadık’ diyorlar. Türkiye’ye füze atması için İran’ın bir milli menfaati yok.