Kanada bölünmeye mi gidiyor? Petrol zengini eyalet bağımsızlık peşinde!

Magazin

Moderator
698c41889260115a9e5c59da.jpg

Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr – Kanada Başbakanı MarkCarney, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin Alberta eyaletinde faaliyet gösteren ve eyaletin Kanada'dan ayrılmasını isteyen grubun liderleriyle art arda görüştüğüne yönelik çıkan haberlerin ardından Trump yönetimini Kanada’nın egemenlik haklarına saygı duymaya çağırdı. Alberta Refah Projesi isimli grup, eyaletin bağımsızlığı konusunda referandum yapılmasını savunuyor. Son dönemde bu maksatla ABD’li yetkililerle görüşen grup yetkilileri, X hesaplarından yaptıkları açıklamalarda "özgür ve bağımsız bir Alberta'ya geçişi desteklemek" için ABD Hazine Bakanlığı yetkililerinden 500 milyar dolarlık bir kredi talep etmeyi planlıyor. Beyaz Saray yetkilileriyse, ABD'nin Alberta Refah Projesi yetkilileriyle görüşmesi hakkında "Görevlilerimiz bir dizi sivil toplum grubuyla görüştü. Herhangi bir destek veya taahhüt iletilmedi" dedi.

698c7625a77c1ee03e7b3b4c.jpg


Alıntı Metni

KANADA’NIN ‘PETROL DEPOSU’

ABD Başkanı Trump’ın Kanada’yı hedef aldığı bir dönemde gündeme gelen bağımsızlık söylemleri, halihazırda Trump’a karşı birleşik bir cephe oluşturmaya çalışan Kanada’da büyük bir öfkeye yol açtı. Alberta’nın batıdaki komşusu British Columbia eyaletinin lideri, bağımsızlık girişimini ihanet olarak tanımladı. Enerji kaynakları ve tarım sektörüyle öne çıkan Alberta, yüksek refah seviyesi ve düşük vergi oranlarına sahip olmasıyla biliniyor. ‘Enerji eyaleti’ olarak adlandırılan Alberta, Kanada'nın toplam ham petrol üretiminin yaklaşık %84'ünü karşılayacak rezervlere ev sahipliği yapıyor.

698c41009260115a9e5c59d8.jpg

Alberta BaşbakanıDanielleSmith

Alberta BaşbakanıDanielleSmith’in ABD Başkanı Trump ve ABD’deki Cumhuriyetçilerle iyi ilişkilere sahip olmasıyla öne çıkıyor. Smith, geçtiğimiz aylarda ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Trump’a ait Mar-a-Lagotatil köyünü ziyaret etmişti. Bu ziyaret, diğer eyaletlerin yöneticilerinin Trump'a ve Trump’ın Kanada'yı ilhak etme tehditlerine karşı birleştiği bir dönemde gerçekleşmesi sebebiyle dikkat çekmişti.

Alıntı Metni

REFERANDUM İÇİN İMZA TOPLUYORLAR

Trump’ın Beyaz Saray’a dönüşüyle birlikte tekrar güçlenenAlbertalıbağımsızlık yanlıları, ABD Başkanının seçim döneminde kullandığı ‘MakeAmericaGreatAgain’ (Amerikayıyeniden büyük yap) sloganını uyarlayarak ‘Alberta’yı yeniden büyük yap’ şeklinde kullanıyor. Alberta’nın bağımsız olması gerektiğini düşünenler, Trump’ı potansiyel bir müttefik olarak görüyor. Öte yandan Alberta’nın Kanada’dan ayrılmasını isteyenler ikiye ayrılıyor. Bir grup tam bağımsızlık isterken, diğer grup ise Alberta’nın ABD’ye katılmasının daha doğru olduğunu düşünüyor. Trump yönetiminde görev alan üst düzey ABD’li yetkililer de Alberta’nın bağımsızlığını açıkça destekliyor. ABD Hazine Bakanı ScottBessent, geçen hafta yapılan bir röportajda Alberta'nın "ABD için doğal bir ortak" olduğunu söyleyerek “Çok büyük kaynaklara sahipler. Alberta halkı çok bağımsız insanlar ve egemenlik istiyorlar. ABD'nin sahip olduğu şeye sahip olmak istiyorlar” dedi.

698c40d99260115a9e5c59d6.jpg


Bununla birlikte eyalet genelinde bağımsızlık referandumu yapılması için imza toplama çalışmaları da sürüyor. Bu kapsamda ‘StayFreeAlberta’ adlı bir grup, eyalet hükümetinden referandum düzenlemesini talep eden bir dilekçe için imza topluyor. Referandum içinMayısayına kadar 170 binden fazla imza toplanması gerekiyor. Eski Kanada Başbakanı Stephen Harper'ın hükümetinde siyasi danışman olarak görev yapmış olan MichaelSolbergise Alberta'nın bağımsızlık konusunda referandum düzenlemesinin "oldukça muhtemel" olduğunu düşünüyor. Konu hakkında konuşanSolberg, "Tüm işaretler, Alberta'nın Kanada’nın bir parçası kalıp kalmaması konusunda bu sonbaharda bir referandum yapılacağına işaret ediyor" dedi. Ancak kamuoyu yoklamaları, Alberta'nın bağımsızlığına verilen desteğin düşük kaldığını gösteriyor. Ocak ayında yapılan bir ankete göre,Albertalılarınsadece yüzde 19'u ayrılmayı destekleyeceğini belirtti. Bu duruma ek olarak, ayrılıkçı siyasi partilerin hiçbiri halihazırda Alberta meclisinde sandalye sahibi olabilecek kadar desteğe ulaşamadı. Eyaletin başbakanıDanielleSmith ise daha önce yaptığı açıklamalarda ayrılmayı desteklemediğini söyledi ancak bağımsızlık yanlılarını kınamayı reddederek, şikayetlerinin "meşru" olduğunu belirtmişti.

Alıntı Metni
 
Geri
Üst