Deprem sonrası iyileşme merkezi

Magazin

Moderator
697be0f2c202702b6e2879fc.jpg

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerin 3’üncü yıl dönümünde BM Kadın Birimi Türkiye İyi Niyet Elçisi Eda Erdem, BM Kadın Birimi Türkiye Ülke Direktörü Maryse Guimond ve beraberindeki heyet Hatay’ın Samandağ ilçesinde, kadınlar ve çocuklar için önemli bir dayanışma alanına dönüşen Samandağ Kadın Yaşam Merkezi’ndeydi.

Erdem, UN Women Japonya Hükümeti’nin desteğiyle yürüttüğü “Deprem Sonrası Kadınların ve Kız Çocuklarının Koruma Hizmetlerine Erişimi” projesi kapsamında, Kadına Özgürlük ve Eşitlik Derneği (KÖVED) ile Samandağ Kadın Yaşam Merkezi’nden yararlanan kadınlar, çocuklar ve eğitmenlerle bir araya gelerek çalışmalara ilişkin bilgi aldı. Çocuklarla voleybol oynayan Erdem, sporun temel ipuçlarını anlatarak daha iyi nasıl oynanacağına dair pratik öneriler paylaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Özbekistan 6 Şubat'ta yardıma koşan ilk ülkelerden biriydi

‘YENİDEN KURMAK MÜMKÜN’

Erdem, şunları dedi: “Kadınların bir araya gelince nasıl toparlanabildiğini, nasıl güç bulabildiğini bizzat kendilerinden dinledim. KÖVED sadece bir buluşma noktası değil, aynı zamanda güvende hissedebildikleri bir alan. Beden Eğitimi öğretmeni Nesrin’in de söylediği gibi, burası onlar için bir nefes, yaşama tutunmak için bir dayanak. İhtiyaçlar tabii ki devam ediyor. Bu güvene, bu desteğe, bu nefese sürekli ihtiyaç var. İyileşme zaman alıyor ama bu süreçte kadınların yan yana durması, tek ses olması, birlikte güçlenmesi çok değerli. Çünkü kadınlar depremden sonra sadece ayakta kalmadı, başkalarını da ayakta tuttular. Bugün burada bir kez daha gördüm, kadınlar bir araya geldiğinde, onların öncülüğünde hayatı yeniden kurmak gerçekten mümkün” diye konuştu.

Ziyarete Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay da “Biz kadınlar sayesinde ayakta kaldık, toparlandık, yeniden hayata tutunduk. Kadınlar olmasa burada olamazdık. Bütün süreci onlar yürüttü. Kadınları hayatın her alanında daha çok görmek istiyoruz” dedi. Derneğin Kurucu Başkanı Hülya Nehir de “Biz birlikte güçlüyüz” diyerek, yaptıkları çalışmaları anlattı.

SOSYALLEŞİLEN BİR YAŞAM MERKEZİ

Merkezde özel eğitim öğretmeni olarak görev yapan Manolya Su da Samandağ Kadın Yaşam Merkezi’nin depremden sonra kazandığı yeni işlevi şu sözlerle anlattı: “Burası aslında var olan bir dernekti. Depremden sonra bir yaşam merkezine dönüştü. Kadınlara, çocuklara eğitim veriyoruz. Yaklaşık 30’a yakın öğrencim var. Merkezde yalnızca eğitim değil, günlük yaşamı kolaylaştıran hizmetlerde bulunuyor. Çamaşır ve kurutma makineleri var. Bunlar tamamen ücretsiz. Kuaförlük hizmetimiz de ücretsiz ve isteyen tüm kadınlar faydalanabiliyor. Amacımız, depremin en ağır yaşandığı yerlerden biri olan Samandağ’da insanların hayata tutunabilmesi. Merkez yalnızca bir hizmet alanı değil, aynı zamanda bir sosyalleşme ve dayanışma mekânı. Sosyalleşme açısından da burayı çok değerli buluyoruz” dedi.

697be121c202702b6e287a04.jpg

Dünya Kayserili Şahin amcanın peşinde! 15’inci kat sistem kurdu: Gözümün önünde olsun diye oturma odama yaptım

Geri