Apollo 13 komutanı Jim Lovell 97 yaşında öldü: 'Houston, bir sorunumuz var'

689855a4832cc6235b4b5aab.jpg

NASA'nın yaptığı açıklamaya göre, Lovell 7 Ağustos'ta Illinois, Lake Forest'ta vefat etti. Ölüm nedeni henüz açıklanmadı.

Lovell'in ailesi, mahremiyet talebinde bulunarak şu açıklamayı yaptı: "Sevgili babamız, Deniz Kuvvetleri Kaptanı James A. 'Jim' Lovell, bir donanma pilotu, astronot, lider ve uzay kaşifiydi. Onun inanılmaz hayatı ve kariyer başarılarından, özellikle insanlı uzay uçuşlarında öncü liderliğinden büyük gurur duyuyoruz. Ancak bizim için o, baba, büyükbaba ve ailemizin lideriydi. En önemlisi, o bizim kahramanımızdı. Onun sarsılmaz iyimserliğini, mizah anlayışını ve bize her birimizin imkansızı başarabileceğimizi hissettiren tavrını özleyeceğiz. O gerçekten eşsizdi."

TALİHSİZ BİR GÖREV

Lovell, Apollo 13 görevine komutanlık yapmadan önce Gemini 7, Gemini 12 ve Apollo 8 görevleriyle uzaya çıkmış ve NASA astronotları arasında tanınmış bir isimdi. Apollo 13, NASA'nın üçüncü başarılı insanlı ay inişi olacaktı.

689855bf832cc6235b4b5aad.jpg

Ancak görev sırasında, mürettebatın servis modülünde bulunan bir oksijen tankı, Dünya'dan yaklaşık 322 bin kilometre uzaktayken patladı. Lovell, görev kontrol merkezine durumu şu sözlerle bildirdi: "Houston, bir sorunumuz var."

Patlama, güç kaynağını ve diğer yaşam destek sistemlerini devre dışı bıraktı. Apollo 13 ekibi, ay yüzeyine iniş planını terk ederek birkaç motor yakımıyla ayın uzak tarafını dolaştı ve Dünya'ya geri dönüş rotasına geçti.

Ağlatan rota: Gelirken seviniyoruz, giderken üzülüyoruz

PASİFİK OKYANUSU'NA İNDİLER

Üç kişilik mürettebat, tank patlamasından yaklaşık üç gün sonra Güney Pasifik Okyanusu'na yüksek riskli bir iniş yaptı. Bu olay, Apollo görevlerinin "başarılı başarısızlık" olarak bilinen hikayesi oldu.

689855d4832cc6235b4b5aaf.jpg

Bu dramatik görev, 1995 yılında Ron Howard'ın yönettiği "Apollo 13" filminde kurgulandı.

İlginizi Çekebilir

Lovell'i filmde Tom Hanks canlandırdı, ancak Lovell, mürettebatı kurtaran USS Iwo Jima gemisinin kaptanı olarak kısa bir rol aldı.

Tom Hanks, Cuma günü Instagram'da yaptığı açıklamada, "Bazı insanlar cesaret eder, hayal kurar ve başkalarını kendi başımıza gitmeyeceğimiz yerlere götürür. Jim Lovell, bir süre boyunca gezegenimizin diğer insanlarından daha uzağa ve daha uzun süre uzaya giden bu tür bir adamdı" dedi.

2 KEZ NEDİME OLDUM, HİÇ GELİN OLAMADIM

Lovell, ay yüzeyine hiç ulaşamadı. 2008'de CNN'e verdiği röportajda, Apollo 8'in 40'ıncı yıldönümünde, "İki kez nedime oldum ama, hiç gelin olamadım" diyerek son görevinin bir "başarısızlık" olması nedeniyle yıllarca içinde bir burukluk taşıdığını itiraf etti. Ancak daha sonra, mürettebatın Dünya’ya güvenli dönüşüyle Apollo 13’ün ne kadar büyük bir başarı olduğunu fark ettiğini belirtti.

Dünyada ondan başka yapabilen yok: Amacım para kazanmak değil

Geri